Doza uscata vs. Doza in solutie medicinala
de Livia Tiba, Homeopat Clasic

Dr. Samuel Hahnemann (1755-1843), a fost un om de stiinta, doctor si cercetator german, cu o intuitie si spirit de observatie iesite din comun. El si-a dedicat intreaga viata descoperirii si dezvoltarii stiintei si artei Homeopate. Am sa mentionez aici ca nimic cu adevarat semnificativ nu a fost adaugat Homeopatiei dupa timpul sau.

El a scris si publicat sase editii intitulate “The Organon of Medicine” si alte cateva editii companion ale acestora, intitulate “The Chronic Diseases”, expunand legiile si principiile care stau la baza Homeopatiei cat si rezultate si explicatii elaborate din continua sa cercetare si atenta observare clinica.

El s-a straduit continuu sa gaseasca solutii mai bune in a face Homeopatia sa actioneze mai efectiv si in acelasi timp mai delicat asupra organismului. Aspiratia lui era sa obtina o vindecare “delicata, rapida si permanenta” a organismului, ceea ce a si reusit spre sfarsitul vietii. 

Dupa multe experimente si observatii clinice si in incercarea de a dezvolta o metoda care sa actioneze mai efectiv si in acelasi timp mai delicat asupra organismului, el a schimbat  doza de remediu din picaturi din solutia originala bazata pe alcool si potentizata, in impregnarea unor mici bilute din lactoza. Picaturile din solutia originala potentizata s-au dovedit a fi prea puternice pentru constitutia organismului. El a folosit atunci o picatura din solutia originala potentizata ca sa impregneze 500 de bilute de lactoza de marimea unei seminte de mac, reducand astfel doza cu 1/500 din doza utilizata la inceput, in primii ani ai Homeopatiei.

Intretimp, el a experimentat deasemenea si cresterea potentei. (Cititi despre potente la http://www.thegentlecure.com/html/intrebari_raspuns.html#diferenta )

In a patra editie a “The Organon of Medicine”, publicata in 1829, descrie utilizarea unei singure doze de 1-2 pilule homeopate de marimea bobului de mac, lasate sa se dizolve pe limba. Dupa aceasta doza singulara, se observa pacientul pentru o perioada de timp, ca sa se evalueze actiunea remediului. Aceasta metoda se numeste “asteapta si observa” bazata pe principiul minimei interventii si a dozei minime. Majoritatea homeopatilor de azi inca mai practica dupa aceasta metoda.

Hahnemann insa, nu a fost complet satisfacut cu aceasta metoda pentru ca inca mai producea agravari puternice, in special cand doza era repetata prea curand, si asteptarea unei reaparitii complete a simptomelor amana prea mult vindecarea. Chiar daca acolo era o imbunatatire progresiva dar lenta a simptomelor, o prea curanda repetare dadea o agravare. 

Diversitatea sensibilitatii pacientilor si a bolilor, cerea o mai mare flexibilitate in ajustarea dozei. El avea nevoie de un sistem de administrare mai bun, mai flexibil.

In 1837, in cartea sa “The Chronic Diseases”, scria: 

“Totusi incredibila varietate in randul pacientilor in ce priveste sensibilitatea lor, varsta, dezvoltarea lor spirituala si trupeasca, puterile lor vitale, si in special in natura bolilor lor, necesita o mare varietate in tratament, si de asemenea in administrarea dozelor de remediu."

In 1833 el publica a cincea editie  “The Organon of Medicine” unde a introdus metoda dozelor proaspat agitate in solutie medicinala, in doze impartite. El a experimentat deja la acesta data, utilizarea solutiei medicinale obtinute prin dizolvarea a 1-2 pilule de remediu de marimea bobului de mac, in 4-8 oz (120-240ml) de apa si administrarea dozei in lingurite.

El, deasemenea, a observat ca organismul nu poate primi doze successive de exact aceasi marime si potenta, chiar daca remedial este bine ales, fara sa produca agravari. Dupa prima doza care a fost indicata homeopathic cazului respectiv, forta vitala nu mai este regasita in aceasi pozitie sau conditie; ea a progresat deja pe ‘drumul spre sanatate’ si aceeasi doza neschimbata nu mai este indicata. El a realizat ca urmatoarea doza ar trebui sa fie modificata dinamic prin potentizare, fata de doza precedenta, ca sa tina pasul cu progresul facut de forta vitala inspre insanatosire.

"Inainte de a continua, este important sa observam ca forta noastra vitala nu poate sa suporte cu usurinta aceeasi doza neschimbata de remediu, data fie si de doua ori consecutiv, si cu atat mai mult mai frecvent, unui pacient.”

 “Dar luand acelasi remediu repetat (ceea ce este indispensabil pentru a asigura insanatosirea in cazul unei boli cronice serioase), daca doza este in fiecare caz variata si modificata chiar si numai foarte putin in potenta, atunci forta vitala a pacientului va accepta cu usurinta acelasi remediu chiar si la intervale scurte de timp, de multe ori succesiv, cu rezultate foarte bune, de fiecare data crescand starea de bine a pacientului. Aceasta schimbare usoara in gradul de dinamizarea (potenta – n.a.) este uniform efectuata daca sticla care contine solutia de remediu din 1-2 mici pilule de remediu, este agitata bine de cinci sau sase ori."

Remediul schimbat dinamic, in solutie medicinala, va fi cu usurinta si mult mai calm acceptat de forta vitala, chiar la intervale mai scurte de timp decat in doza uscata, crescand starea de bine a pacientului cu fiecare doza si grabind vindecarea.

El a continuat sa caute incontinuare solutii mai bune, si de la publicarea editiei a patra a “The Organon of Medicine” in 1829, in urmatorii 14 ani Homeopatia a trecut printr-o transformare dramatica. A introdus cateva innovatii in sistemul de administrare si a descoperit un nou sistem de potenta in scara 1:50000 (LM) care dadea rezultate exceptionale.

In 1842, cateva luni inainte de moartea sa, a sasea editie a “The Organon of Medicine” era gata de publicare, prezentand aceste ultime cercetari. Din nefericire, aceasta editie nu a fost disponibila decat 80 de ani mai tarziu, in 1921.  La acest timp, lumea homeopatiei era deja bine stabilita pe baza metodei editiei a 4-a a “The Organon of Medicine” si dupa atatia ani homeopatii si-au pierdut interesul in ultimii ani de munca a lui Hahnemann.

Acesta este principalul motiv pentru care, astazi, cel mai mare grup de homeopati clasici practica pe baza editiei a 4-a a Organonului si numai un mic grup de homeopati (entuziasti, as zice) practica dupa editia 5 si 6 a “The Organon of Medicine”

Dozele in solutie medicinala s-au dovedid ca actioneaza mai calm si mai eficient asupra organismului, actionand mai profound in acelasi timp si efectuand vindecari mai rapide, fiind net superioare metodei dozei uscate a Organonului 4. 


Copyright © thegentlecure.com  - 2010. All rights reserved.           Disclaimer